Megosztom barátaimmal

AddThis Social Bookmark Button

Hírlevél

HTML formátum?

Bortéka kínáló

© Családi ebédek borai
© Családi ebédek borai
HUF8 656.25



© Asszonyok borai
© Asszonyok borai
HUF9 302.08



Asszonyok borai ©
Asszonyok borai ©
HUF8 820.00



Grillezni fogunk ©
Grillezni fogunk  ©
HUF8 270.00



© Szívbarátok - házaspároknak
© Szívbarátok - házaspároknak
HUF16 218.75



Kopogtató



Az Ön kosara

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Csak 18 éven felülieknek! PDF Nyomtat Email
Írta: Trostel 'Vigasz' Péter   
AddThis Social Bookmark Button

csak_18_felul.png

Előhang :

"Gyógyszered legyen az ételed,

s ételed legyen a gyógyszered"

( Hippokratész, i.e.460-375 )

Jó hír!

Franciaországban és Olszországban -

nagyobb lélekszámú népességen -

elvégzett követő vizsgálatok statisztikái bizonyítják,

hogy bizonyos életkor fölött, az elsősorban étkezésekhez

rendszeresen fogyasztott bor késlelteti - a nők és

férfiak körében egyaránt - a szív- és érrendszeri betegségek

kialakulását, csökkenti a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát.

 

 

 

A mértékletes borfogyasztás a változatoscsak_18_felul.png -

zsírokban és szénhidrátokban szegényebb -

étkezéssel párosítva szolgálhatja testünk

és lelkünk kiegyensúlyozottságát.


Fehér János dr. és Lengyel Gabriella dr.

2006-os cikkükben foglalták össze az ismereteket.

( Táplálkozás és a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás,

Orvosi Hetilap, 2006. 147. évfolyam, 32. szám, 1491-1496. oldal )

 

Cikkük összefoglalójában kiemelik, hogy

" A nyugati étrend ... elhízést okoz, növeli a ... infarktus kockázatát.

A mediterrán diéta kedvezően befolyásolja a születéskor várható

élettartamot. ....A minőségi tápanyagok ( vitaminok,

vitaminszerű anyagok, borban, gyümölcsitalokban lévő

polifenolok, nyomelemek, omega-3-zsírsavak )

szerepet játszanak az oxidatív stressz csökkentésében

és a cardiovasculáris halálozás mérséklésében."


A mediterrán diétának köszönhető, hogy Olaszországban az egész lakosságra

vonatkoztatott, a születéskor várható átlagos élettartam 79 év.
A cikk részletesen ismerteti Franco és munkatársainak

un. Polymeal stratégiáját a szív- és érrendszeri halálozások csökkentésére.

Ez a stratégia képes a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

több mint 75%-kal csökkenteni.


" Vizsgálataikban a következő étrendi stratégiát alkalmazták :

hal, gyümölcs és zöldségféle, csokoládé, mandula, fokhagyma

és bor fogyasztása ... 50 éves korban bevezetve is képes

ez a táplálkozás az e korban jellemző várható átlagosan

6,6 esztendővel növelni férfiakban és nőkben egyaránt."


A cikk részletesen ismerteti a hetvenes évek végén öt különböző

populáción folytatott vizsgálat megállapításait. A klinikai retrospektív

tanulmányban 18 fejlett ország lakosságának halálokait elemezték,

összevetve a népesség egy főre eső alkoholfogyasztásával.

" Szoros és sajátos negatív összefüggést találtak a szív- és éreredetű

halálozás és az alkohol fogysztás között. Ezt későbbi, 1977 - 1986 között

123840 fős populáción folytatott vizsgálatok is igazolták:

a mérsékelt alkoholfogyasztóknak alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri

halálozása, szemben a nem ívókkal, valamint a nagyívókkal ...

Az irodalomban a borokban kimutatható polifenoloknak tulajdonítanak különleges

jelentőséget a cardiovasculáris halálozás említett csökkenéséban.

A vörösboroknak több, a fehérboroknak kisebb a polifenoltartalma. ...

Az érszűkület okozta szívbetegségek kockázatának csökkentésében

a boreredetű fenolos komponensek kedvező hatása véralvadás-

ellenes mechanizmusokon keresztül is érvényre juthat. ...

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzését célzó

kulturált, mérsékelt alkoholfogyasztás eredményességét -

a naponta elfogyasztott italok minősége és mennyisége mellett -

más tényezők is befolyásolhatják. Ilyenek a szocioökonómiai

és kulturális viszonyok, életmód, életkor, egyéni étrend,

mozgás, sport, dohányzás, elhízás, a szülőktől örökölt tulajdonságok,

az egészségügyiellátás színvonala."

 

Zárásként idézem az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) ajánlását :

 

Az ajánlása szerint (a huszadik életévüket (!) betöltött felnőttek részére)

az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa

maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint

az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán

sem okoz alkoholos májkárosodást

(40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör).

Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó,

hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról,

hogy ez még nem hat károsan.

Ugyanennyi ideig naponta 40-80 gramm alkohol elfogyasztása

már nagy valószínűséggel a máj zsíros elfajulását okozza,

illetve alkoholos májgyulladást vált ki.

Naponta 80 grammot meghaladó alkoholfogyasztás esetén

májzsugor alakulhat ki az esetek 20-30 %-ában

(ez naponta 2 dl-nél több whisky, vagy 8 dl bor, vagy 3 üveg sör,

illetve az ezt meghaladó mennyiség).

Ezt az alkoholmennyiséget igen sokan elérik, és túl is lépik.

Egészséges, megfelelően táplálkozó férfiaknál a mérsékelt ivás

mennyisége napi 30 gramm, nőknél pedig napi 20 gramm fogyasztást jelent:

ez kifejezhető úgy is, hogy férfiaknak heti 21 "italegység" (kb. 210 g alkohol),

nőknek heti 14 "italegység" (kb. 140 g alkohol) a megengedhető fogyasztás.

Célszerű hetente két teljesen alkoholmentes napot tartani,

ebben az esetben az előbb említett értékek férfiaknál 150,

nőknél pedig 80 grammra csökkennek.

Különböző vizsgálatok arra engednek következtetni,

hogy az egészséges, 40 év feletti férfiaknál és

a változó korban lévő nőknél napi kb. 10-20 gramm alkohol

csökkentheti a szív- koszorúér-betegségek kockázatát:

a kutatók ezekben a vizsgálatokban

napi 1 dl (!) vörösbor ivására utalnak.

Ismert, hogy a vörösborban található, antioxidáns hatású

polifenolok és flavonoidok megakadályozhatják

a koleszterin lerakódását az erek falán.

 

A cikket ismertette:

Trostel 'Vigasz' Péter

 

Utóhang:

"Heinrich Böll után szabadon

Az egyik kérétai halászkikötőben nyaraló londoni bróker
azt figyelte meg, milyen fürgén térnek haza a halászok
- bár zsákmányuk csekély.

 

"Miért jöttök haza ilyen korán, miért nem dolgoztok tovább?
- kérdezte.
"Ha tovább és keményebben dolgoznátok, vehetnétek
nagyobb hajókat, zsírosabb lenne a fogásotok,
szövetkezeteket alakíthatnátok, sőt a tőzsdére is kijutnátok vele.
Nem csak ti gazdagodhatnátok meg belőle!"
 

"És aztán mi lenn, uram?"

 

"Aztán jönne legjobb rész: nyugdíjba vonulnátok,
a tengert hallgatnátok, játszanátok a gyerekekkel,
együtt üldögélnétek a családdal, együtt boroznátok
a barátaitokkal, nyugodtan öregednétek meg."
 

"Ugyan-ugyan Uram!"

- válaszol a megszólított halász kis gondolkodás után.

 

"Hiszen mi már ifjon is így csináltuk!"


Írja könyvében Dr. Günther Theis. Fordította: Jaksits Attila.
Günther Theis: Borban az egészség, M-érték Kiadó, Budapest, 2004. 126.o.
( www.mertekkiado.hu ??? )

 
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
WEB2.0 - Egy kattintás és ismeretét megosztotta másokkal is! - WEB2.0

Információ mindenről! : www.webtelefonkonyv.hu - a konkurenciáról is! :-)))
Tárhelyünket a Tárhely.Eu biztosítja.
Bortéka ***** Minden jog fenntartva! © Trostel Peter; Powered by Joomla! and designed by SiteGround and Trostel Peter Media Studio, Debrecen ( HU ),
Cylex Tudakozó Silver Díj
Weblink 
Linkgyűjtemény, Linkek